15 sparetips i hjemmet

sparenSelv om de fleste norske familier har det de trenger og forholdsvis god råd, så er det mange enkle tiltak som kan gjøres slik at man får mer penger å rutte med. Disse 15 sparetipsene for hjemmet kan alle innføre, uten at det koster deg verken særlig mye energi eller tid.

1. Reduser strømforbruket

Strøm er en av de største utgiftspostene – isolert sett. Kan man redusere strømforbruket, så får man ekstra penger å rutte med som kan gå til andre ting. Tiltak her vil være å dusje mindre/raskere, bruke mindre el-gjenstander og kjøpe produkter som er positivt energimerket.

2. Lag matplan og handle ukentlig

Også dagligvarer og mat er en stor utgift. Ved å lage en ukentlig matplan, og handle én gang i uken, kan man spare mye penger på å planlegge innkjøpene. Bruker man de samme råvarene til flere måltider, så sparer man mye penger.

3. Spar med fast trekk

For å spare penger så må man spare penger – hvis det gir mening. Men med trang økonomi er det slettes ikke enkelt å sette av penger til sparing, og derfor anbefaler vi småsparing eller mikrosparing.

4. Handle tilbudsvarer

Det å handle på tilbud, enten det er snakk om dagligvarer, klær eller sko, vil kunne spare hjemmet for mye penger. Følg med på reklamekampanjer og slå til når du kommer over et skikkelig kupp.

5. Skaff deg et kredittkort

kreditkarteDet høres kanskje søkt ut, men med et kredittkort kan du faktisk spare penger. Disse kortene har nemlig fordeler i form av bonuser og rabatter som du kan dra nytte av. I løpet av et år kan det utgjøre mange tusenlapper!

6. Prioriter dyr gjeld

Har du gjeld til flere kreditorer, så bør du prioritere den gjelden med høyest rente. Be om avdragsfrihet på studielån eller boliglån, og prioriter dyre billån, forbrukslån eller kredittlån.

7. Skru av lys og skaff deg sparedusj

Man skulle kanskje ikke tro at det hadde noe å si, men ved å skru av lysene i rom som man ikke oppholder seg i vil man spare både lommebok og miljø. Det samme gjelder når man dusjer – dusj mindre og gå til anskaffelse av sparedusj.

8. Kan varmepumpe være aktuelt?

Oppvarming er helt klart en stor utgiftspost i kalde Norge. En varmepumpe kan være en fornuftig investering, der man over tid vil spare mye penger på oppvarming. Kanskje kan du også senke innetemperaturen noen hakk?

9. Selg unna og kjøp brukt

Mange husholdninger har boder og kjellere fulle av ting som aldri blir brukt. Selg unna og sett pengene på sparekonto! Kjøp også brukt i stedet for nytt, og du vil spare mye penger på møbler, interiør og hobbygjenstander.

10. Sammenlign alltid priser

Bruk tjenester på nettet som sammenligner priser før du kjøper noe. Det kan være enorme prissprang på tvers av butikkene, selv om det er samme produktet. Dette gjelder alt fra matvarer til alle andre kjøp!

11. Si nei til impulskjøpene

Impulskjøp koster deg mer enn du tror – og gir deg mindre igjen for pengene. Selv om du kommer over et antrekk eller en ting du bare «må ha», så må du si nei. Et impulskjøp fører til det neste, og så videre …

12. Lag deg et personlig budsjett

Ved å setet opp et personlig budsjett så får du en fin oversikt over økonomien din, og hvor mye penger dere har disponibelt. For mange er det også en god motivasjon å ha et budsjett som man må følge.

13. Unngå dyre lån

Hvis du vil spare penger, så må du for all del unngå dyre smålån og dyre kredittkort. Har du slike lån, så anbefaler vi at du refinansierer de til et nytt og billigere forbrukslån. Renter og gebyrer er en stor utgiftspost!

14. Jobb mer!

Jobber du egentlig nok? Kanskje har du ikke full stilling, og bør se etter muligheter for dette. Eller så bør du kanskje se deg om etter en ekstra helgejobb, dersom du virkelig trenger mer penger på kort tid.

15. Reduser forbruket

Til sist er egentlig vårt aller beste (og kanskje enkleste?) sparetips – nemlig at man reduserer forbruket. Det finnes nemlig alt for mange nordmenn som bruker mer penger enn hva som kommer inn, og da er det heller ikke så rart at økonomien blir snudd på hodet.